Expertise
Dit zijn de belangrijkste thema’s uit mijn onderzoek van de afgelopen jaren.
Besluitvorming in een interconnected wereld
Hoe verloopt die besluitvorming, wat betekent dat voor leiderschap, hoe spelen de vele partijen die bij de besluitvorming zijn betrokken het spel, welke strategieën hanteren ze? Hoe gaan we om met onzekerheden in de besluitvorming? Een toegankelijk essay over leiderschap en besluitvorming in een interconnected wereld, vind je hier: https://www.trouw.nl/home/onze-politici-ontberen-visie-gelukkig-maar~af1e6d5d/
En een boek
Prestatiemeting en -prestatiesturing
Het idee dat je artsen, agenten, onderzoekers, adviseurs kunt afrekenen op gekwantificeerde prestaties. Dat is onzin. En dat is geen onzin. Ik laat de positieve en perverse effecten zien, maar sta vooral stil bij dynamiek van prestatiemeetsystemen. En ik geef een aantal ontwerp-principes voor prestatiesturing – zodat het meer zin dan onzin wordt. Ook hier een toegankelijk essay:
En ook hier een boek
Inspectie en handhaving
Wet- en regelgeving moet worden gehandhaafd. De interessante vraag is over welk gedragsrepertoire de inspectees beschikken om inspecteurs en handhavers om de tuin te leiden of aan het lijntje te houden. Hoe kunnen inspecteurs hiermee omgaan? Inspecteurs, die niet alleen in operationele processen actief zijn, maar vaak ook met een politieke arena te maken hebben.
Het is mooi opgeschreven in dit boek:
Framing
Een onderwerp dat begon als een intellectuele hobby, die inmiddels een beetje uit de hand is gelopen. In het publieke debat gaat het vaak om sense and simplicity: kun je een ingewikkeld verhaal, bijvoorbeeld ene ingewikkeld technisch verhaal, goed over het voetlicht brengen. Dat is lastig en wordt nog lastiger als je tegenstander je framet. De kunst is om niet in een frame te stappen – maar om te reframen. Wat zijn patronen en strategieën in het spel van framing en reframing?
Je leest het hier:
Toespraken die ons raken
Ook een intellectuele hobby. Ik schreef een boekje over de kracht van Obama’s toespraken. Nadat ik er een paar had gelezen, meende ik er een structuur in te ontwaren, zie dit boek: https://www.boomportaal.nl/boek/9789059314337. Recent schreef ik een boek over de politieke retoriek van Angela merkel, Alexandria Ocasio Cortez, Jacinda Ardern en Kaja Kallas.
Je leest het hier:
Onderzoekscommissies en ongeval-onderzoek
Leren we van onderzoekscommissies en van ongeval-onderzoek? Geen groot thema, maar ik wordt er wel regelmatig voor gevraagd. Als er iets heel erg misgaat, stellen overheden vaak onderzoekscommissies in – opdat we leren van wat mis ging. Ik heb geanalyseerd hoe veel van dit soort commissies redeneren – wat jun redeneerpatronen zijn. De conclusie: daar is soms iets mis mee, onder druk van de politieke en maatschappelijke aandacht – waardoor we juist niet leren van deze commissies.
Lees hier een essay hierover:
Management van professionals
Hoe krijgt management in professionele organisaties vorm? Vaak op een andere manier dan we denken of dan ons in de vele model talk wordt voorgehouden. Ook vaak anders dan ons wordt voorgehouden uit de hoek van de management-bashers. Voor de klassieke managementfuncties (strategie, informatie, besluitvorming, coördinatie) ga ik in dit boek na hoe ze vorm kunne krijgen in professionele organisaties. En hier een essay waarin ik me verzet tegen het simpele anti-management denken. Zie verder: https://www.managementboek.nl/boek/9789024404209/managers-en-professionals-hans-de-bruijn
Lees hier:
Veranderen: process management vs project management
Grote, complexe projecten vergen natuurlijk project-management, maar vergen ook meer dan dat. De veelheid aan betrokken spelers, de vele onzekerheden en de dynamiek rondom deze projecten betekenen dat besluitvorming niet alleen een project is, maar ook een proces van interactie tussen alle stakeholders. Hoe dat proces vorm te geven?
Zie bijvoorbeeld dit boek:
Data, privacy en governance
De centrale vraag is hier hoe je de governance van privacy vorm geeft. Privacy vergt vaak een afweging met andere waarden. Data kunnen een aanslag zijn op onze privacy, maar ook een bron van innovatie. Maatschappelijke opvattingen over privacy zijn in beweging. Data -privacy ontstaat en wordt aangetast in een internationaal netwerk van grote spelers. Hoe in zo’m omgeving de governance van privacy vorm te geven? Een onderwerp waar je niet snel uitgedacht over bent.
Ik publiceerde er een boek over:
Ik werk met vaak technisch geschoolde onderzoekers aan vraagstukken op het snijvlak van technologie en bestuur. Op dat snijvlak gebeurt natuurlijk heel heel – denk aan vraagstukken rond cyber, water, transport, energie, milieu, ict. Zie verder mijn publicatielijst: